Έρωτας με την πρώτη ματιά ‘η… κάτι πολύ βαθύτερο;

Στο “Dreams of Dancing…” ο Άλεξ ξεχώρισε το πρόσωπο της Νίνας μέσα σε ένα αμφιθέατρο χωρητικότητας άνω των 1.000 ατόμων. Έφταιγαν πράγματι τα καταπράσινα μάτια της ή αυτό που τον έκανε να στρέψει το βλέμμα του προς το μέρος της ήταν κάτι πολύ πιο πολύπλοκο;

Όταν είμαστε νέοι πιστεύουμε πως το μόνο που μετρά για να προσεγγίσουμε κάποιον είναι η εξωτερική μας εμφάνιση. Ότι ο άλλος θα μας προσέξει επειδή είμαστε καλά ντυμένες, έχουμε ωραίο χτένισμα και εντυπωσιακό μακιγιάζ. Μεγαλώνοντας αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε πως δεν είναι μόνο αυτό. Ο ανθρώπινος νους δεν επεξεργάζεται μόνο οπτικά ερεθίσματα. Ο έρωτας σίγουρα ξεκινά με την πρώτη ματιά αλλά, πιστέψτε με, θέλει πολλά περισσότερα μέχρι να καταφέρει να ανθίσει.

“Το μπαρ ήταν γεμάτο, όμως εμένα το βλέμμα μου έπεσε κατ’ ευθείαν επάνω του”

Ας υποθέσουμε ότι μπαίνετε σε ένα μπαράκι. Μέχρι να βρείτε μια θέση να κάτσετε και μέχρι να έρθει το ποτό σας, έχετε ρίξει μια ματιά στο χώρο και ασυναίσθητα έχετε σκανάρει όλα τα πρόσωπα των θαμώνων. Όλοι το κάνουμε, λίγοι όμως το παίρνουμε είδηση. Και συνήθως το αντιλαμβανόμαστε μόνο όταν το βλέμμα μας έχει ήδη σκαλώσει πάνω σε κάποιον. Το γκαρσόνι έρχεται να μας φέρει την παραγγελία και ύστερα φεύγει. Αν εκείνη τη στιγμή το βλέμμα μας ξαναστραφεί εκεί που είχε σκαλώσει λίγο πιο πριν, τότε μπίνγκο! Μόλις πάθαμε αυτό που λέγεται «έρωτας με την πρώτη ματιά».

Το τί ακολουθεί μετά από αυτό το συμβάν, λίγο πολύ όλες το ξέρουμε. Ή που θα μείνουμε να τον κοιτάμε για ώρες προσπαθώντας να μαγνητίσουμε το βλέμμα του ή που θα φερθούμε θαρραλέα κάνοντας την κίνηση να πάμε να του πιάσουμε κουβέντα. Ή, δυστυχώς, θα ανήκουμε στην συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών που ντρέπονται να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση, θα αφήσουν στον άντρα αυτή την πρωτοβουλία και… όσο εκείνος δεν θα την κάνει, εμείς θα αρχίσουμε σιγά σιγά να αναρωτιόμαστε αν φταίει το ντύσιμό μας ή η χάλια εμφάνισή μας. Προσωπικά, δεν θεωρώ πως αν κάποιος δεν ανταποκριθεί στο βλέμμα μας ή αν δεν πάρει το θάρρος να κάνει κάποια κίνηση για να μας πλησιάσει, θα φταίει η εμφάνιση. Σε μικρότερη ηλικία προφανώς και το πίστευα, αλλά τώρα πλέον όχι. Και για να σας αποδείξω πως έχω δίκιο, ας πάρουμε από την αρχή τον λόγο για τον οποίο μαγνητίστηκε το δικό μας βλέμμα κι ύστερα θα ασχοληθούμε με το γιατί δεν λάβαμε ανταπόκριση.

Το ότι τον ξεχώρισες μέσα στο πλήθος, κάτι σημαίνει!

Σε μια γυναίκα μπορεί να αρέσουν οι μελαχρινοί, οι ψηλοί, οι ώριμοι, οι γαλανομάτιδες, οι γεροδεμένοι, όσοι έχουν ροκ στυλ, γένια, μακρύ μαλλί κτλ. Προφανώς, λοιπόν, όταν μπαίνουμε σε έναν χώρο ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται αμέσως την εικόνα που βλέπει και με βάσει αυτά που μας αρέσουν, εντοπίζει σχεδόν ασυναίσθητα το πρόσωπο που ταιριάζει στα γούστα μας, στρέφοντας την προσοχή του προς τα εκεί. Αν το καλοσκεφτείτε, πρόκειται για το ίδιο ακριβώς σκεπτικό, με το οποίο εμείς οι γυναίκες ετοιμαζόμαστε για να βγούμε. Επιλέγουμε με προσοχή τα ρούχα και το μακιγιάζ μας ώστε να συνθέσουμε μια ελκυστική εμφάνιση και να μαγνητίσουμε τα βλέμματα των πιθανών θαυμαστών μας.

Με το που μαγνητιστεί το βλέμμα μας από έναν άντρα, η επόμενή μας κίνηση θα είναι να συνεχίσουμε να τον κοιτάμε. Ίσως όχι για παραπάνω από ένα λεπτό κι αυτό γιατί τόσος χρόνος χρειάζεται για επεξεργαστούμε το αν πράγματι μας αρέσει ή όχι. Αν δεν μας αρέσει θα πούμε «Μπα, αλλιώς νόμιζα πως είναι κι αλλιώς ήταν τελικά» κι ύστερα δεν θα ξαναστρέψουμε ποτέ το βλέμμα μας προς τα εκεί ή αν πράγματι μας αρέσει θα πούμε «Εδώ είμαστε!» και θα συνεχίσουμε να τον κοιτάμε για το υπόλοιπο της βραδιάς σαν υπνωτισμένες. Σε αυτή τη φάση της… δεύτερης ματιάς, σας διαβεβαιώνω πως δεν είναι η εικόνα αυτό που κοιτάμε προσεχτικά. Κοιτάμε τις κινήσεις των χεριών του, αν χαμογελάει ή όχι, αν μιλάει δυνατά, το πώς συμπεριφέρεται στους φίλους που είναι μαζί του, αν το μάτι του “παίζει” κτλ. Εν ολίγοις, προσπαθούμε να εντοπίσουμε στοιχεία της συμπεριφοράς και του χαρακτήρα του. Αν κι αυτά τα στοιχεία ταιριάζουν με τον δικό μας χαρακτήρα, τότε ναι. Θα κολλήσουμε και δεν θα πάρουμε τα μάτια μας από πάνω του για ολόκληρο το υπόλοιπο της βραδιάς!

«Να κάνω ή να μην κάνω κίνηση;»

Αν κάνετε μια έρευνα στο ίντερνετ, θα βρείτε χιλιάδες άρθρα με αναλύσεις σχετικά με το πώς μπορούμε να κάνουμε την πρώτη κίνηση στο φλερτ, ειδικά εμείς οι γυναίκες. Άλλοι αρθρογράφοι προσπαθούν να μας τονώσουν το ηθικό επισημαίνοντάς μας να είμαστε θαρραλέες και να διεκδικούμε αυτόν που μας αρέσει και άλλοι θα μας προειδοποιήσουν για ένα σωρό σημάδια μη ενδιαφέροντος που θα πρέπει να εντοπίσουμε επάνω του, ώστε να μην διανοηθούμε να κάνουμε κίνηση γιατί θα ρεζιλευτούμε. Προσωπικά συμφωνώ και με τους μεν αλλά και με τους δε, θέλοντας παράλληλα να προσθέσω το εξής: Δεν χρειάζεται να κυκλοφορούμε με μια λίστα από “do & don’ts” μέσα στο τσαντάκι μας ώστε να κρίνουμε αν πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουμε το πρώτο βήμα. Η διαίσθησή μας αρκεί και παρα-αρκεί για να καταλάβουμε αν κάποιος θα ανταποκριθεί σε ενδεχόμενη κίνησή μας ή όχι.

Η διαίσθηση (ή αλλιώς ένστικτο) είναι μια ανθρώπινη άμυνα την οποία θα έπρεπε να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψην και να μην την υποτιμούμε όσο την υποτιμούμε. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την εσωτερική επεξεργασία χιλιάδων πληροφοριών που ο εγκέφαλός μας δέχθηκε ασυναίσθητα από το άτομο που κοιτάμε τόσην ώρα, χωρίς βέβαια εμείς να πάρουμε καμία είδηση. Αν η διαίσθησή μας μάς δώσει το οκ, τότε σίγουρα θα νιώσετε πως σας διακατέχει μια ανεξήγητη αυτοπεποίθηση στο να πάτε να πιάσετε κουβέντα στο συγκεκριμένο άτομο (μια αυτοπεποίθηση που ίσως να μην είχατε ποτέ άλλοτε και τώρα απορείτε ακόμη και με τον ίδιο σας τον εαυτό γι’ αυτό που πάτε να κάνετε). Αν όμως η διαίσθηση σας πει «μείνε μακριά», τότε αυτό θα εκδηλωθεί με ντροπαλότητα. Δεν θα σηκωθείτε ποτέ από τη θέση σας, μόνο θα περιμένετε για κάποιο άλλο σημάδι από μέρους του που θα σας κάνει να πειστείτε πως αξίζει να ρισκάρετε.

Οι ντροπές, λοιπόν, δεν είναι καθόλου θέμα δειλίας. Είναι απλά μια εκδήλωση της διαίσθησής σας για να σας κρατήσει μακριά από κάτι που η ίδια θεωρεί ακατάλληλο ή ακόμα και επικίνδυνο για εσάς.

Το ένστικτο μου λέει πως αξίζει να τον κυνηγήσω

Όπως ανέφερα και στην προηγούμενη παράγραφο, το να ακούμε τί μας λέει ο εαυτός μας είναι το Α και το Ω για την εξέλιξη ενός φλερτ ή μιας πιθανής σχέσης. Αν η διαίσθησή σας σάς δώσει το πράσινο φως, τότε ζητήστε της να σας συμβουλέψει και για το πώς θα μπορέσετε να κάνετε την κίνησή σας. Αυτή ξέρει! Και ξέρει γιατί τόσην ώρα που κοιτάτε τον άντρα που σας αρέσει, εκείνη συγκεντρώνει πληροφορίες και τις επεξεργάζεται. Αν από τις κινήσεις του έκρινε πως είναι διαχυτικός και άνετος, τότε θα σας παροτρύνει να πάτε και να του πείτε κάτι του τύπου: «Σε ξέρω από κάπου; Το πρόσωπό σου μου φαίνεται γνωστό.» (βλ. Άλεξ στο 2ο κεφάλαιο του “Dreams of Dancing…”). Αν οι πληροφορίες που επεξεργάστηκε κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το άτομο είναι ντροπαλό και μαζεμένο, τότε θα σας προειδοποιήσει να μην το χειριστείτε απότομα κι έτσι να διαλέξετε έναν πιο διακριτικό τρόπο προσέγγισης.

Σ’ όποιον αρέσουμε, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε!

Η αγάπη, ο έρωτας και το φλερτ είναι σαν τον ιππόδρομο. Όσο σίγουρος κι αν είσαι για το άλογο στο οποίο πόνταρες, αυτό μπορεί και να μην καταφέρει ποτέ να ολοκληρώσει την κούρσα. Εντόπισες αυτόν που σου άρεσε, τον ψυχολόγησες, ήσουν σίγουρη για την απόφαση σου να πας να τον προσεγγίσεις αλλά ο τύπος απλά… δεν! Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πήγε κάτι λάθος, ούτε ότι παρεξήγησες κάτι στη συμπεριφορά του. Μπορεί ο τύπος να είναι σε περίεργη φάση ή απλά να μην ξέρει τί θέλει. Τουτέστιν, μπορεί να μετέδωσε σε σένα σήματα ότι είναι διαθέσιμος, αλλά τελικά στην πορεία να δίστασε ή να το μετάνιωσε. (βλ. Νίνα στην συμπεριφορά της απέναντι στον Νίκο – κεφάλαια 15 και 16 στο “Dreams of Dancing…”). Η εικόνα που βγάζει κάθε άνθρωπος προς τα έξω εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: από το άγχος, το φόρτο εργασίας του, το αν έχει τσακωθεί με την κοπέλα του ή τους φίλους του κ.α. Πολλοί μπορούν να βγουν για ένα ποτό να ξεσκάσουν και να φλερτάρουν μόνο και μόνο για να νιώσουν καλά με τον εαυτό τους. Δεν είναι κατακριτέο. Όλοι το κάνουμε. Αυτό, όμως, που είναι κατακριτέο και απαράδεχτο είναι η άσχημη συμπεριφορά. Όσοι δεν θέλουν να γίνουν αποδέχτες του φλερτ σας, μπορούν να σας το ξεκαθαρίσουν με χίλιους-δυο όμορφους και ευγενικούς τρόπους. Αν κάποιος σας προσβάλει που κάνατε την κίνηση να τον πλησιάσετε και να τον φλερτάρετε τότε, συγνώμη κορίτσια, αλλά είναι ή κομπλεξικός ή απλά κόπανος.

«Θέλω να φλερτάρω και να με φλερτάρουν!»

Βρείτε το μακιγιάζ που τονίζει τα όμορφα χαρακτηριστικά του προσώπου σας (ή που καμουφλάρει τις ατέλειές του), βρείτε το ντύσιμο που σας κολακεύει και φορέστε το πιο τέλειο χαμόγελό σας. Αυτά είναι αρκετά για να μαγνητίσετε αυτόν που πραγματικά σας ταιριάζει. Γιατί όταν στέλνουμε λάθος μηνύματα προς τα έξω, συνήθως λαμβάνουμε και λάθος ανταπόκριση. Αν για παράδειγμα, φορέσω ένα προκλητικό φόρεμα για να προσελκύσω κάποιον, ακόμη κι αν τα καταφέρω, από τη στιγμή που αυτό το ντύσιμο δεν είναι του στυλ μου, το πιο πιθανό είναι ο εν λόγω κύριος να ξενερώσει από την επόμενη μέρα που θα με βλέπει μόνο με τζιν και θα σηκωθεί να φύγει. Και πιστέψτε με, καλά κάνει και φεύγει. Γιατί σε κανέναν μας δεν αξίζει να έχουμε δίπλα μας κάποιον που δεν μας θέλει γι’ αυτό που είμαστε, αλλά γι’ αυτό που θα ήθελε εκείνος να είμαστε.

Η ωραία εμφάνιση θα μας κάνει να νιώσουμε αυτοπεποίθηση, θα στρέψει κάποια βλέμματα επάνω μας, αλλά – όπως ανέλυσα παραπάνω – δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι ο άλλος θα πειστεί να κάνει κάποια κίνηση. Γι’ αυτό όση έμφαση δίνουμε στην περιποίηση της εξωτερικής μας εικόνας, άλλη τόση πρέπει να δίνουμε και στην εσωτερική. Αναζητήστε τρόπους που θα σας κάνουν να νιώθετε χαρούμενη και χαμογελαστή, αρχίστε να προσφέρετε στον συνάνθρωπό σας, να ακούτε τους φίλους σας προσεκτικά όταν σας εκμυστηρεύονται τα προβλήματά τους, κάνετε έναν περίπατο ή κάποιο άθλημα για να αναζωογονήσετε το σώμα σας, ενημερωθείτε για τα όσα συμβαίνουν γύρω σας και γενικά δραστηριοποιηθείτε. Όταν καταπιανόμαστε με διάφορα πράγματα και όταν πετυχαίνουμε τους στόχους μας (είτε μικρούς είτε μεγάλους) πλημμυρίζουμε από αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση κι αυτό με τη σειρά του μας κάνει να λάμπουμε. Κι αυτή η λάμψη προφανώς και γίνεται αντιληπτή από τους γύρω μας και μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να μας φέρει.

© Μιχελακάκη Μαρία

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s